Nie zawsze mamy czas na to, aby poświęcić go na przygotowywanie dań obiadowych w kuchni. Zdarza się, że wracamy do domu i chętnie zjedlibyśmy smaczny, ale nieskomplikowany posiłek. Jeśli dodatkowo jesteśmy na diecie wegetariańskiej- przygotowanie takiego posiłku może być jeszcze szybsze i jeszcze mniej skomplikowane. Szybki obiad bez mięsa to lekkostrawna propozycja dania do zrobienia w kilka chwil po pracy, ale też dobra propozycja na weekendowy posiłek dla całej rodziny, który jednocześnie ma w sobie wiele substancji odżywczych, ale i jest naprawdę lekkostrawny.

Ryż lub kasza w połączeniu z warzywami

Trudno o prostsze danie, które jednocześnie jest naprawdę zdrowe! To zestawienie możemy przygotować na kilka sposobów. Kaszę pęczak lub też brązowy ryż możemy ugotować w wodzie, a warzywa przygotować na patelni. Możemy wykorzystać warzywa sezonowe- cukinię, paprykę, bakłażan lub też groszek. Jeśli jednak nie ma sezonu na warzywa- lepiej wykorzystać mrożone mieszanki warzyw na patelnię. Podsmażamy je około kwadrans czasu na oliwie z oliwek- mniej więcej powinno to zająć tyle samo czasu, ile zajmuje ugotowanie kaszy bądź ryżu. Następnie zestawiamy kaszę lub ryż z warzywami i mamy pyszny obiad gotowy w 15 minut! Alternatywnym rozwiązaniem jest zapiekanie ryżu lub kaszy razem z warzywami w piekarniku. Taką zapiekankę możemy dodatkowo wzbogacić o jakiś prosty, włoski sos, a na górze zapiekanki możemy umieścić połówki pomidorków koktajlowych. To doskonała alternatywa dla typowych dla kuchni włoskiej zapiekanek opartych o różnego rodzaju makarony.

A może burgery? Można je wykonać także w wersji wegetariańskiej

To też bardzo proste danie, a to, że nazywane jest burgerem wcale nie musi oznaczać, że w pełnoziarnistej bułce znajdziemy mięso. W burgerze może się znaleźć sałata, keczup lub dowolny sos, sezonowe warzywa takie jak ogórek, pomidor czy cebula, a także kotlet- może to być kotlet jajeczny lub też kotlet z sojowy. Jeśli nasza dieta pozwala nam na jedzenie ryb- możemy wykonać taki burger w wersji rybnej, a więc wykonać kotlet panierowany ze zmielonego morszczuka lub też innej ryby, której smak nam odpowiada. Samego burgera składa się w kilka chwil, najbardziej czasochłonne- ale też nie aż tak bardzo- jest wysmażenie kotletów, jakie zostaną umieszczone we wnętrzu kanapki. Jednakże, w przypadku cienki kotletów z ryby czy z jajka, nie powinno to zająć więcej niż kilka minut. Jest to danie proste, bezmięsne, a jednocześnie bardzo smaczne!