Sos czosnkowy, który wzbogaci wiele potraw

Sos czosnkowy można chyba bez wahania zaliczyć do tych najpopularniejszych i najchętniej przez nas spożywanych sosów. Może on stanowić dodatek do dań typu fast food, ale nie tylko. Smacznie przyrządzony wcale nie musi być aż tak ciężki, a samodzielnie dozując ilość wkładanego do środka czosnku oraz innych przypraw mamy kontrolę nad tym, jak bardzo będzie ostry w smaku. Warto spróbować przynajmniej raz przygotować go samodzielnie w domu, aby przekonać się, jak szybko i prosto można go wykonać, a tym samym w przyszłości już nie kupować gotowych sosów w sklepie.

Jak zrobić sos czosnkowy?

Bez wątpienia, najłatwiej będzie nam zacząć od tego najbardziej oczywistego składnika, a więc od samego czosnku. Wbrew pozorom, na około jedną szklankę gotowego sosu, nie będziemy tego czosnku potrzebować aż tak wiele. Jeśli chcemy uzyskać sos łagodny w smaku- powinniśmy przygotować jeden, spory ząbek czosnku, a jeśli interesuje nas bardziej pikantna wersja- odpowiednie będą dwa większe ząbki. Natomiast osoby, które naprawdę uwielbiają sosy ostre w smaku nie muszą się ograniczać i mogą do środka wrzucić nawet kilka ząbków.

Na samym początku do miski wlewamy jednak bazę, jaką stanowi kremowy jogurt naturalny- powinno go być około 2/3 szklanki, pozostałą część czyli 1/3 powinien stanowić majonez lub gęsta śmietana 12% lub 18% tłuszczu. Warto zachować te proporcje, bo gwarantują z jednej strony to, że sos będzie kremowy, ale i to, że nie będzie dla nas zbyt ciężkostrawny. Do jogurtu i majonezu lub śmietany dodajemy sól oraz pieprz do smaku, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Dlaczego użycie praski jest najlepszym rozwiązaniem? Pozwala ona bardzo ładnie rozdrobnić czosnek. Siekając go może się okazać, że do sosu wpadną większe kawałki czosnku, które mogą być mało delikatne dla naszego żołądka, a poprzez siekany czosnek dodatkowo nasz sos straci gładką konsystencję. Kiedy już wszystko razem wymieszamy- powinniśmy spróbować, czy odpowiada nam to, jak jest ostry bądź słony. Zawsze możemy go jeszcze doprawić według uznania.

Domowy sos czosnkowy będzie doskonałym dodatkiem do pizzy, frytek czy też zapiekanek. Jeśli planujemy wykonywać te dania typu fast- food we własnej kuchni- pokuśmy się także o wykonanie sosu. Zajmie nam to zaledwie kilka minut więcej, a na pewno będzie pyszny i dokładnie taki w smaku, jaki sobie zażyczymy. Niektórzy smakosze dodatkowo uzupełniają podstawową wersję sosu czosnkowego o kilka kropel soku z cytryny, aby dodać mu nuty kwasowości oraz świeżego, cytrusowego aromatu.