Mąka kokosowa to mąka wytwarzana z suszonego mięsa kokosowego. Z biegiem czasu staje się coraz bardziej popularna i coraz częściej jest stosowana jako wzbogacenie i zamiennik mąki pszennej. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, ma wysoką zawartość błonnika i białka, niską zawartość węglowodanów, jest bogata w kwas laurynowy i nie zawiera glutenu.

Mąka kokosowa ma wiele zalet. Jest to pierwszy rodzaj mąki, jaki kiedykolwiek wypróbowałam i szybko stała się jedną z moich ulubionych. Ponieważ mąka kokosowa ma niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość błonnika, jest wspaniałą alternatywą dla diabetyków lub osób starających się schudnąć. Mąka kokosowa jest również bogata w białko, co czyni ją atrakcyjną dla wegan i wegetarian, którzy chcą włączyć do swojej diety więcej pokarmów pochodzenia roślinnego.

Mąka kokosowa – właściwości

Mąka kokosowa jest produktem ubocznym przy produkcji oleju i mleka kokosowego, co jest o tyle dziwne, że niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. Wilgotny miąższ orzecha kokosowego jest przetwarzany w wieloetapowym procesie w celu uzyskania oleju i mleka kokosowego, po czym rozpoczyna się proces suszenia i wyciskania. W wyniku tego etapu powstaje mąka kokosowa.

Jakie są cechy charakterystyczne mąki kokosowej? Pomimo kokosowego smaku, nie jest słodka. Przemawia za tym wysoka zawartość węglowodanów prostych w mące kokosowej i brak cukru. Mąka kokosowa ma również wysoką zawartość błonnika pokarmowego w porównaniu z otrębami i jest uważana za bogate źródło tego minerału.

Mąka kokosowa, lub sam kokos, jest dość popularny w sportowców i programów dietetycznych, które koncentrują się na redukcji masy ciała i wzrostu mięśni.

Mąka kokosowa – na odporność i wysoki cukier

Mąka kokosowa jest bogatym w składniki odżywcze, bezglutenowym składnikiem, który powinien być częścią diety każdego człowieka. Mąka kokosowa jest korzystna dla osób z cukrzycą oraz dla tych, którzy chcą poprawić swój układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy. Ze względu na niską ilość węglowodanów prostych w mące kokosowej, pomaga ona regulować i obniżać poziom cukru we krwi. Co więcej, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu zmniejsza skoki insuliny, a tym samym pomaga w redukcji wagi.

Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, mąka kokosowa jest sprzymierzeńcem w walce o lepsze zdrowie serca. Jest to możliwe dzięki obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL. Błonnik ma pozytywny wpływ na nasz układ trawienny i może być włączony do planów zapobiegania nowotworom.

Mąka kokosowa – zastosowanie

Przyjrzyjmy się, w jaki sposób i kiedy możemy włączyć mąkę kokosową do naszej normalnej diety, skoro już rozumiemy jej zalety. Pomimo faktu, że mąka kokosowa ma wyraźny zapach, nie wpływa on na smak ani nie przytłacza innych składników, więc możesz ją mieszać z innymi mąkami bez wpływu na smak Twoich potraw.

Jeśli robisz chleb z mąki kokosowej, nie musisz się martwić, że będzie miał dziwny smak. Możliwe jest stworzenie wyrazistego smaku chleba bez zmiany jego podstawowych właściwości. To samo można powiedzieć o naleśnikach.

Mąka kokosowa jest bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej i może być stosowana zamiast niej. Mąka kokosowa, podobnie jak wiele innych produktów bezglutenowych, stała się o wiele bardziej dostępna od czasu wprowadzenia przemysłowego sprzętu do pieczenia. Jest również znany z pracy z nonstick sprayu do gotowania! Mąka kokosowa jest również wykorzystywana do zagęszczania gulaszu i sosów, a także mięsa i ryb. Mąka kokosowa jest ciekawą alternatywą dla wysokiej klasy mąki orzechowej.

Mąka kokosowa jest często używana jako zamiennik mąki pszennej w przepisach na wypieki, jednak najlepiej jest używać mąki wymienionej w przepisie. Wynika to z kilku powodów. Na początek, ponieważ mąka kokosowa jest bezglutenowa i nie rośnie, a także ze względu na wysoką zawartość błonnika, łatwiej niż inne mąki wchłania wodę. Powoduje to, że musisz zmodyfikować swoje przepisy i użyć więcej wody, ale także pozwala Ci przygotować się na to, że wypieki będą znacznie gęstsze i bardziej wilgotne. Nie jest to problem w przypadku ciastek brownies, ponieważ one nie rosną; z drugiej strony, jest to problem w przypadku chlebów, ponieważ one rosną.