Przepis na idealne ciasto na lato

Letnią porą mamy to szczęście, że możemy cieszyć się wspaniałymi owocami sezonowymi, które jednocześnie właśnie w tym momencie są najbardziej dojrzałe, soczyste i pyszne. Dlatego też warto wykorzystać tę okazję do tego, aby przygotować ciasto, w którym wykorzystamy właśnie takie owoce sezonowe, a tarta z owocami i mascarpone to właśnie idealny przykład takiego przepisu. Niektórzy obawiają się wykonywania tarty samodzielnie- nie ma jednak czego się bać, bo wcale nie jest to trudna sztuka, aby mogła nam wyjść naprawdę smaczna. Jedyną trudność może tutaj stanowić jedynie proces przygotowania kruchego spodu do tarty, ale i to jest kwestią treningu. Przepis na to ciasto składa się z dwóch elementów- sposobu wykonania kruchego spodu do tarty oraz kremu na bazie serka mascarpone, na którym pojawią się owoce.

Przygotowujemy ciasto kruche do tarty

To standardowe ciasto kruche, do którego przygotowania musimy mieć około 200 g mąki pszennej, najlepiej przesianej, aby ciasto było gładkie i puszyste. Dodajemy do tego 3 łyżki cukru pudru, a także 100 g masła. Dodatkowo wrzucamy 2 żółtka oraz szczyptę soli, a następnie wszystko wyrabiamy na gładką masę. Przygotowujemy formę do pieczenia. W przypadku tarty najczęściej jest to okrągła foremka z falbaniastym wykończeniem o średnicy około 24 cm- szklana, ceramiczna lub ze zwykłej blachy. Dobrze jest w takie naczynie zaopatrzyć się już na starcie, aby gotowe ciasto pięknie się prezentowało. Aby ciasto do niej nie przywarło, smarujemy jej wewnętrzną część masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto na blachę ładnie dopasowując je do kształtu brytfanny. Nakłuwamy je lekko widelcem, aby zachowało swoją formę i się nie wybrzuszyło pod wpływem wysokiej temperatury w piecu. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika bez termoobiegu i pieczemy około 25 minut. Wyjęty spód sprawdzamy pod kątem tego, czy po tym czasie na pewno dobrze się upiekł w środku.

Ciasto gotowe? Czas na masę z owocami

Masa jest banalnie łatwa do przygotowania. 250 g serka mascarpone miksujemy z 300 ml śmietanki o 30% zawartości tłuszczu. W trakcie powinniśmy krem delikatnie posłodzić wrzucając do środka 3 łyżki cukru pudru. Kiedy upieczony spód ciasta lekko wystygnie, można nałożyć krem na ciasto delikatnie go rozsmarowując. Na tym etapie czas na gwóźdź programu, a więc- na układanie na górze tarty świeżych owoców. Idealne do tego celu mogą być jeżyny, maliny, borówki czy też jagody. Dekorujemy tak, aby tarta wyglądała naprawdę apetycznie!